امروزه‌ سرامیک اسلب با وجود قیمت بالاتر در ساخت، نسبت به سایر سرامیک‌ها به دلیل داشتن مزایای زیاد  جایگاه ویژه‌ای بین خریداران سرامیک دارد. از  این سرامیک که با ابعاد بزرگ و به صورت ورقه‌ای یا تخته‌ای تولید می‌شود می‌توان در کارخانجات،حمام و سرویس بهداشتی، تالارها، سالن‌های پذیرایی، کف و نمای ساختمان و ... استفاده کرد. مقاومت در برابر نفوذ آب و مایعات ، زیبایی در طرح و رنگ، مقاومت در برابر ضربه، یکپارچگی، مقاومت در برابر آتش و سرعت نصب بالا از ویژگی‌های این محصول است.

مراحل تولید سرامیک اسلب ( ابعاد بزرگ )

شیوه‌ی تولید همه‌ی محصولات سرامیکی شبیه به هم است که با توجه به لعاب دادن یا لعاب ندادن،  طرح ، رنگ و اندازه از یکدیگر متفاوت می‌شوند. تولید آنها باید با استفاده از دستگاه های بزرگ، مخصوص، زیر نظر افراد متخصص و در کارخانه‌ها صورت گیرد. مراحل تولید سرامیک اسلب شامل:

 

تهیه مواد خام

مواداصلی تشکیل دهنده سرامیک‌ها مواد معدنی موجود در طبیعت است؛ این مواد طبیعی شامل خاک رس، فلدسپات و ... است که برای تولید سرامیک اسلب آنها را استخراج  و به کارخانه می‌برند. مواد اولیه‌ی تولید کاشی و سرامیک، در ابعاد بزرگ قابل استفاده نیستند و باید به قطعات کوچکتر تبدیل شده و درنهایت پودر شوند. قطعات مواد اولیه به وسیله‌ی سنگ شکن به قطعات ریزتری تبدیل می‌شوند. آسیاب غلتکی، آسیاب گلوله‌ای، چکشی و مخروطی نمونه‌ هایی از آسیاب برای خرد کردن سنگ و تبدیل آن به قطعات ریزتر هستند.

 

مخلوط و آسیاب کردن مواد

پس از این که سنگ‌ها خرد شد، لازم است که به موادی پودری و نرم تبدیل شوند.برای این عمل از دستگاه‌های دیگری استفاده می‌شود همچنین از این دستگاه‌ها برای مخلوط کردن مواد نیز استفاده می‌شود و گاها برای مخلوط شدن آسان آنها، به آن آب اضافه می‌کنند. اگر برای آسیاب کردن و مخلوط کردن مواد از آب استفاده شود آن را فرز مرطوب می‌نامند و در مراحل بعدی رطوبت آن را از بین می‌برند.

 

خشک کردن

اگر در قسمت آسیاب کردن از آب برای مخلوط شدن بهتر مواد استفاده شده باشد باید در این مرحله آب اضافی حذف شود. آب مخلوط شده با مواد اولیه با استفاده از دستگاه مخصوص از مخلوط جدا می‌شود تا پودر، آماده ساخت کاشی شود.

 

تولید سرامیک

مرحله‌ی بعدی تولید سرامیک اسلب، پرس کردن مواد مخلوط شده است. مواد مخلوط شده به وسیله‌ی یک قیف در قالب‌های مخصوص ریخته شده و با استفاده از دستگاه پرس با وجود فشاری به بزرگی 2500 تن به سرامیک و کاشی با ابعاد مختلف تبدیل می‌شود. البته تولید کاشی و جزئیات تولید آن زیاد است که دروقت و حوصله این مقاله نیست.

 

خشک کردن سرامیک اسلب

پس از تولید و شکل گیری، کاشی باید خشک شود مخصوصا اگر با روش مرطوب تولید شده باشد. این فرایند باید آهسته صورت گیرد تا از ترک خوردگی و آسیب پذیری محصول جلوگیری شود. سرامیک‌ها در خشک‌کن‌هایی که معمولا با استفاده از نفت، گاز، لامپ‌های مادون قرمز یا انرژی مایکروویو گرم می‌شوند خشک می‌شوند.

 

لعاب کاری

لعاب کاری روی سطح سرامیک به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود. همچنین برای بعضی از کاشی‌ها و سرامیک‌ها اجرا و برای بقیه اجرا نمی‌شود. برای عمل لعاب کاری باید مواد لعاب همانند بدنه سرامیک؛ مراحل خرد شدن و مخلوط شدن را طی کنند و درانتها روی سطح سرامیک یا کاشی قرار بگیرند. برای پوشاندن سطح کاشی و سرامیک با لعاب، شیوه‌های مختلفی وجود دارد.

  • لعاب سانتریفیوژ: در لعاب سانتریفیوژ، لعاب‌ها با استفاده از یک دیسک گردان روی کاشی پرتاب می‌شوند.
  • روش آبشاری: در این روش هنگامی که سرامیک یا کاشی روی نوار نقاله درحال  حرکت است جریانی از لعاب روی آن قرار می‌گیرد.
  • لعاب خشک: مواد لعاب به صورت پودری و مرطوب روی سطح کاشی قرار می‌گیرند که باید حرارت داده شوند و ذرات لعاب درهم ذوب شده تا سطح کاشی را بپوشاند.

 

حرارت دادن

پس از لعاب‌کاری باید به سرامیک‌ها حرارت شدید داده شود که برای این فرایند کاشی‌ها و سرامیک‌ها را داخل فر یا کوره قرار می‌دهند. سرامیک‌هایی که برای تولید آن‌ها از آسیاب خشک استفاده شده باید دوبار حرارت ببینند. این سرامیک ها باید در مرحله اول تحت حرارتی با درجه کم و ملایم قرار بگیرند و در مرحله دوم با حرارت بیشتری پخته شوند که پختن آن بین 2 تا 3 روز طول می‌کشد. اما برای کاشی‌ها و سرامیک‌هایی که با استفاده از آسیاب مرطوب خرد شده اند فقط60 دقیقه با دمای 1150 درجه سانتیگراد یا بیشتر نیاز است.

 

کنترل کیفیت

برای ساخت کاشی و سرامیک با کیفیت نیاز است؛ در هرمرحله کنترل کیفیت صورت پذیرد. بسیاری از تولید کنندگان از کنترل فرایند آماری استفاده می‌کنند به این‌صورت که با استفاده از نمودار داده‌هایی مثل اندازه ذرات، زمان آسیاب، دما و زمان خشک شدن، فشار تراکم، ابعاد پس از پرس، چگالی، دما و زمان پخت و مواردی از این قبیل برای بررسی استاندارد و بالابردن بازدهی استفاده می‌کنند.

 

صنعت تولید سرامیک اسلب در ایران چگونه است؟

تولید محصولات متنوع و کیفیت بالا نمونه‌هایی ‌از خصوصیات صنعت تولید کاشی و سرامیک در ایران اند. صنعت تولید کاشی و سرامیک ایران پیشرفت چشمگیر در تولید سرامیک و کاشی داشته است که علاوه بر رفع نیاز‌های داخلی، امکان رقابت و صادر کردن کاشی و سرامیک اسلب به کشور‌های دیگر نیز فراهم شده است.

 

 

 تولید اسلب ایرانی

متخصصان ایرانی همزمان با استفاده از فناوری‌های روز و دستگاه‌های پیشرفته اقدام به تولید سرامیک‌ اسلب کرده‌اند و به رقابت با نمونه‌های خارجی و رفع نیازهای مردم می‌پردازند. سرامیک اسلب ایرانی همانند نمونه‌ی خارجی آن در ابعاد، طرح‌ها و رنگ‌های مختلف روانه‌ی بازار می‌شوند. این سرامیک‌ها که از مواد مرغوب و درجه یک با استفاده از بهترین ماشین آلات ساخته می‌شود؛ استاندارد و کیفیت بالایی دارد و در نتیجه مورد پسند مردم قرار گرفته است. نصب این سرامیک‌ها در هر قسمت از ساختمان نمای چشم نوازی را ایجاد می‌کند و با توجه به موارد کاربرد در اندازه‌های مختلف خریداری می‌شود.

 

قیمت اسلب ایرانی نسبت به اسلب خارجی چگونه است ؟

سرامیک‌های اسلب ایرانی و خارجی با قیمت‌های مختلفی دربازار کاشی و سرامیک وجود دارد. قیمت گذاری این سرامیک‌ها با در نظر گرفتن عوامل مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم:

  • برند تولید کننده

 یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در قیمت کاشی و سرامیک اسلب نام شرکت تولید کننده آن است. شرکت‌هایی که به کیفیت محصولاتشان معروفند معمولا قیمت بالاتری در فروش کاشی و سرامیک دارند.

  • مواد اولیه

استفاده از مواد اولیه با کیفیت‌های متفاوت در کیفیت سرامیک و کاشی تاثیر مستقیم دارد. استفاده از مواد اولیه مرغوب در استحکام ، ویژگی محصول و در نهایت بر قیمت محصول تاثیرگذار است.

  • اندازه سرامیک اسلب

سرامیک‌های اسلب با ابعاد متفاوت کاربرد متفاوتی نیز دارند. همچنین بزرگ‌تر شدن ابعاد یک سرامیک یا کاشی  فرایند تولید آن را نیز سخت تر می‌کند ‌و درنتیجه روی قیمت سرامیک تاثیر گذار است.

از عوامل دیگر تاثیرگذار روی قیمت کاشی میتوان، لعاب، رنگ، طرح و ... را نام برد.

 

 

سخن پایانی

کاشی یکی از مصالح پر کاربرد در ساختمان است که درکارخانه و طی فرایندی تولید و به بازار عرضه می‌شود. متخصصان و صنعتگران ایرانی با تلاش و همت، ایران را به کشوری پیشرو در زمینه صنعت تولید کاشی و سرامیک تبدیل کرده‌اند. همچنین آنها با استفاده از علم به درجه بالایی از خود اتکایی و خودباوری رسیده‌اند. ایرانیان درزمینه صنعت کاشی و سرامیک، قادر به تولید انواع کاشی و به خصوص سرامیک اسلب که یکی از مدرن ترین و پرطرفدارترین کاشی‌ها است شده اند که نه تنها توانایی رفع نیاز‌های داخلی رادارند بلکه به صادرات آن به خارج از کشور می‌پردازند.